Prijs voor de beste warmtepomp

Wat is de beste warmtepomp? En waarin verschillen merken van elkaar?

Net als bij auto’s, heb je onder warmtepompen de ‘Dacia’ en de ‘Mercedes’. Beide auto’s zijn uitvoerig getest, voldoen aan alle normen voor de openbare weg, en brengen je veilig van A naar B. Toch zie je wel degelijk verschillen in zaken als comfort, levensduur, garantie, brandstofverbruik en de toepassing van de nieuwste technieken. Welke voor jou het beste is, hangt af van jouw situatie en de doelen die je wilt bereiken. Dit geldt precies zo voor warmtepompen. Twee belangrijke eigenschappen waar warmtepompen qua prestaties meetbaar op verschillen zijn de energie-efficiëntie (SCOP) en het geluidsniveau.  Hieronder leggen we in twee stappen uit waar je op zou moeten letten.

 

STAP 1: Wat is de uitgangssituatie? Wat zijn de kenmerken van de woning en de gebruikers?

De kenmerken van de woning en de gebruikers zijn bepalend bij de keuze voor een warmtepomp. Deze stap bepaalt niet zozeer het merk of type, maar wel de specificaties van de warmtepomp.

Leven in de woning vijf gezinsleden, dan heb je meer douchewater nodig dan wanneer je alleen woont. Méér douchewater betekent een grotere warmwaterboiler. Ook het isolatieniveau en het afgiftesysteem (vloerverwarming of radiatoren) van de woning hebben een grote invloed op de keuze voor een warmtepomp. Deze kenmerken bepalen namelijk op welke temperatuur de warmtepomp warm water moet leveren (bijv. 35C of 55C). En of volledig elektrisch verwarmen überhaupt haalbaar is. Sommige warmtepompen excelleren in het maken van (relatief) hoge temperaturen, terwijl andere modellen juist beter zijn bij lagere temperaturen. Ten slotte zijn ook de omvang en de ligging van de woning bepalend; een groter huis heeft een warmtepomp met meer vermogen nodig. Een villa met een grote tuin heeft minder risico dat de buurman hinder ondervindt van het geluid van de warmtepomp. En is er in de bovenwoning überhaupt ruimte voor een warmwaterboiler ter grootte van een koelkast?

De uitkomst van stap 1 zou kunnen zijn: “een stille 8kW lucht-/waterwarmtepomp die opereert op 45C aanvoertemperatuur, met een warmwaterboiler van 300 liter”. De scan op Warmtepompvergelijker kan je binnen een bandbreedte deze uitkomst geven. Maar er zijn meerdere merken die deze specificaties aanbieden. Dus welk type en welk merk moet je kiezen?

 

STAP 2: Het belang van SCOP en geluidsniveau: welk doel wil je bereiken?

Als de warmtepomp goed is afgestemd op de woning (zie stap 1) en geplaatst door een vakkundige installateur, dan slagen alle warmtepompen erin jouw woning te verwarmen. Bij een goed gekozen warmwaterboiler kan ook iedereen in huis altijd warm douchen. Toch zijn er onderlinge verschillen. Twee belangrijke eigenschappen waar warmtepompen qua prestaties meetbaar op verschillen zijn de energie-efficiëntie (SCOP) en het geluidsniveau.

Om te bepalen welk type en welk merk het best bij jouw wensen passen, is het belangrijk te bepalen wat jouw belangrijkste doel is met de aanschaf van een warmtepomp. Wil je een zo hoog mogelijke energiebesparing realiseren, dan kies je een duurdere warmtepomp met de hoogste SCOP. Maar streef je naar een zo kort mogelijke terugverdientijd, dan kom je waarschijnlijk uit bij een model met een lagere SCOP tegen ook een lagere aanschafwaarde. Hoe je de kortste terugverdientijd realiseert, leggen we in dit artikel over terugverdientijd uit.

Geluidsvermogen is belangrijk, omdat de geluidsproductie bepalend is voor waar het buitendeel van de  warmtepomp kan worden opgesteld. Sinds 1 januari 2021 zijn daar strenge regels voor. Het geluidsvermogen en de geluidsdruk van warmtepompen zijn begrensd. Beide termen leggen we in dit artikel over geluid uit. Een analyse van het geluidsvermogen van lucht-/waterwarmtepompen leert dat er op het gebied van geluid wel degelijk ‘iets te kiezen is’. Alle warmtepompen in Nederland voldoen aan de Ecodesign Requirements, maar sommige merken en modellen zijn aanmerkelijk stiller dan andere, en bovendien véél stiller dan het maximaal toegestane geluidsvermogen

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat duurdere warmtepompen in de regel zuiniger en stiller zijn, met de grondgebonden warmtepompen als lijstaanvoerders in dit klassement. Bijkomend voordeel van duurdere merken is dat in de regel ook de garantievoorwaarden beter zijn en ook de levensduur van de ‘Mercedes’ langer is door de toepassing van robuustere materialen. Toch is dit niet voor iedere situatie, ieder doel of iedere budget de best passende oplossing. Wil jij een indruk van de mogelijke opties voor jouw situatie? En wil je weten welke warmtepomp de hoogste energiebesparing oplevert? Doe dan de scan.

Doe de scan

Vind binnen 5 minuten de ideale warmtepomp voor jouw woning. De scan is gratis en verplicht tot niets.

Meer blogs